NL / EN
MENU

Bloedverlies

In het begin van de zwangerschap kan er wat bloedverlies zijn. De hoeveelheid kan variëren tot een beetje bruin of rood bloedverlies na een toiletbezoek tot zichtbaar rood bloedverlies in je ondergoed. Dit hoeft op zich niets te betekenen. Rond de tijd dat je eigenlijk weer ongesteld zou moeten worden, wordt soms wat bloedverlies gezien. Waarschijnlijk is dat hormonaal bepaald en dit heeft geen consequenties. Wanneer je ongeveer twee weken over tijd bent, kan dit bloedverlies het gevolg zijn van de innesteling van het embryo in de baarmoeder. Dit is onschuldig.

Je kan ook bloedverlies hebben na het vrijen. De baarmoedermond is in de zwangerschap zeer goed doorbloed en bloedt vrij snel bij aanraking. Dit kan echter geen kwaad voor de zwangerschap. 1 tot 2 dagen nadien kan je nog iets bruinige afscheiding hebben.

Helaas kan bloedverlies ook een eerste teken zijn van een miskraam. Vaak gaat dit gepaard met buikpijn, soms heviger dan bij een menstruatie. Indien je helderrood bloedverlies hebt tussen de 7 en 12 weken kunnen we een echo maken om te controleren of de zwangerschap nog in orde is of dat er toch sprake is van een miskraam. Bel ons hiervoor overdag om een afspraak te maken. In onze folder lees je meer over een miskraam.

Aan het einde van de zwangerschap kan je af en toe wat slijmerig (bruin) bloed verliezen; de slijmprop. De slijmprop sluit tijdens je zwangerschap de baarmoedermond af. Het verliezen van deze slijmprop houdt niet automatisch in dat de bevalling begint, maar is een teken dat het einde van de zwangerschap nadert. Helderrood bloedverlies dat zomaar spontaan optreedt na de 14e week van de zwangerschap willen wij altijd weten. Bij een enkel druppeltje bel je overdag; is het meer dan een inlegkruisje vol dan bel je altijd direct op het spoednummer. Bewaar dan het inlegkruisje of maandverband waarin het bloedverlies zichtbaar is, zodat wij de hoeveelheid in kunnen schatten.