NL / EN
MENU

Screeningsecho / 13 en 20 weken echo

Vanaf 1 september 2021 wordt het eerste trimester SEO structureel echoscopisch onderzoek (in onderzoekssetting) aangeboden. Zwangeren kunnen dan kiezen voor een structureel echoscopisch onderzoek rond de 13e week (12+3 tot 14+3 weken) van de zwangerschap om hun ongeboren kind te laten onderzoeken op structurele afwijkingen. Het doel van het eerste trimester SEO is om in een vroeg stadium te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen - zoals een open schedel of groot defect in de buikwand - kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt.

Een screeningsecho (de 20 weken echo) is een uitgebreide echo waarmee een aantal aandoeningen aan de organen en botstructuren vastgesteld kunnen worden. Het gaat om bijvoorbeeld een open rug, een waterhoofd, hartafwijkingen of een gespleten lip (zgn. hazelip). De echo vindt plaats rond 19-20 weken in het Verloskundig Centrum Nijmegen. Niet alle afwijkingen kunnen met een echo gezien worden. Een screeningsecho is bijvoorbeeld niet in staat om een kind met het Down-syndroom op te sporen. De screeningsecho is in het basispakket opgenomen en wordt door de zorgverzekeraar vergoed.

Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vind je meer informatie en een duidelijke filmpje over de 13 en 20 weken screeningsecho.