Maak een eerste afspraak Ik heb een spoedgeval 024 378 77 44
NL / EN
MENU

Spreekuur

Wij hebben 5 dagen per week spreekuur, ook in de avond!
Een verloskundige is gespecialiseerd in de begeleiding van een normale zwangerschap, bevalling en kraambed. Een belangrijke taak van de verloskundige is dan ook een selectie maken van wat normaal is en wat afwijkend is. Eén van de momenten waarop we dat controleren is het spreekuur.
 
van 10-22 weken Iedere 6 weken
van 22-30 weken Iedere 4 weken
van 30-33 weken Iedere 3 weken
van 33-39 weken Iedere 2 weken
vanaf 39 weken Iedere week


 

Wat kun je verwachten van je eerste afspraak?

De eerste echo maken we rond de 8e week van de zwangerschap. Bij deze echo kijken we of de zwangerschap goed aangelegd is in de baarmoeder en of het hartje van het embryo klopt. Verdere controle kunnen we dan nog niet doen.

Tussen de 10 en 12 weken kom je terug voor de tweede echo en het intakegesprek. Wij zullen aan de hand van een door jou ingevulde vragenlijst de voor ons noodzakelijke informatie verkrijgen om jouw zwangerschap goed te kunnen begeleiden; denk hierbij aan vragen over jullie gezondheid en dat van jullie beide naaste familieleden maar ook omtrent jullie levenswijze. Ook eventuele vorige zwangerschappen komen aan bod. Op deze manier kunnen wij bepalen hoe de zorg het beste op jullie situatie kan worden afgesteld; dit noemen wij Zorg op maat.

We maken een echo en meten het embryo op om de uitgerekende datum vast te stellen, we meten je bloeddruk en controleren je gewicht. Ook geven we voorlichting over de werkwijze in onze praktijk, de kraamzorg, eventuele aanvullende onderzoeken en geven we informatie die van belang is voor een gezonde zwangerschap. Deze eerste controle duurt 45 minuten. Tijdens een bloedonderzoek wordt gekeken naar jouw bloedgroep en bepaalde ziekten en ijzergehalte en suikergehalte in het bloed. (meer informatie over het bloedonderzoek vind je op rivm.nl)

Vervolgcontroles. Hoe en wat nu precies?

Bij de vervolgafspraken zal je bloeddruk gemeten worden en zullen we al je vragen beantwoorden en je van alle informatie voorzien. Tevens controleren wij de groei van de baarmoeder d.m.v een uitwendig onderzoek en zullen we naar het hartje van de baby luisteren. Deze controles duren 15 minuten. Vanaf 28 weken zwangerschap wordt ook de ligging van de baby in de baarmoeder gecontroleerd. Indien er in de zwangerschap complicaties zijn of dreigen te ontstaan, zullen we de zorg overdragen aan de gynaecoloog van het CWZ of het Radboud UMC.

Er zal na 20 weken niet meer standaard een echo gemaakt worden; dit is zo door het nieuwe zorgsysteem in 2015 besloten. Overige echo’s zijn alleen op medische indicatie. Omtrent de reden van deze echo’s geven wij meer informatie tijdens het spreekuur. Willen jullie zonder medische indicatie een echo laten maken, dan kunnen we jullie informatie geven over een pretechobureau in de regio. Kosten voor deze echo zijn dan voor eigen rekening.

Om te weten wat je kan verwachten bij de zwangerschapscontroles, kan je hier het zorgplan bekijken; hierin staat beschreven bij welke zwangerschapsweken je op controle komt en wat er dan gecontroleerd wordt en welke aanvullende informatie gegeven wordt.