MENU

NIP-test (NIPT)

Bij de NIPT wordt bloed afgenomen bij de moeder (ongeveer 3 buisjes). In het bloed van de moeder is ook erfelijk materiaal (DNA) van het kind aanwezig. Het bloed wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of er teveel DNA van de chromosomen 21, 18 of 13 aanwezig is. Teveel DNA van deze chromosomen is een sterke aanwijzing voor trisomie 21, 18 of 13 bij het ongeboren kind. NIPT biedt geen 100% zekerheid. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat de test bij zwangere vrouwen met een verhoogde kans na de combinatietest het volgende kan aantonen:

  • meer dan 99 op de 100 (99%) van de ongeboren kinderen met trisomie 21
  • 97 op de 100 (97%) van de ongeboren kinderen met trisomie 18
  • 92 op de 100 (92%) van de ongeboren kinderen trisomie 13.

De NIPT test kan vanaf 11 weken zwangerschap worden gedaan. De uitslag van de NIPT krijg je binnen 5 tot 10 werkdagen. De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Bij een niet-afwijkende uitslag van de NIPT zijn er geen aanwijzingen dat jullie kind trisomie 21, 18 of 13 heeft. De meeste vrouwen die NIPT laten doen zullen deze uitslag krijgen. Bij een niet-afwijkende uitslag wordt vervolgonderzoek niet geadviseerd.

Het kan echter gebeuren dat je bij een niet-afwijkende testuitslag toch een kind met downsyndroom (trisomie 21),edwardssyndroom (trisomie 18) of patausyndroom (trisomie 13) krijgt. Deze kans is beschreven en is zeer klein (kleiner dan 1 op 1000).

Bij een afwijkende uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat jullie ongeboren kind een trisomie 21, 18 of 13 heeft. NIPT biedt geen 100% zekerheid. Er is een kleine kans op een afwijkende uitslag, terwijl het ongeboren kind geen trisomie heeft (dit noemen we ook wel een fout-positief resultaat). Om zekerheid te krijgen is daarom bij een afwijkende NIPT uitslag een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig. Of je een afwijkende NIPT uitslag laat bevestigen is aan jullie. Echter, als jullie bij een afwijkende uitslag van de NIPT kiezen voor zwangerschapsafbreking, dan is bevestiging met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie altijd nodig. De uitslag daarvan is binnen een paar dagen bekend. Over de keuze tussen vlokkentest of vruchtwaterpunctie zal de gynaecoloog verder met jullie spreken. Heel soms wordt bij toeval een andere afwijking gezien. Ter bevestiging hiervan zal dan ook een vervolgonderzoek nodig zijn.

NIPT per 1 april 2017

Sinds 1 april 2017 is er voor zwangeren in Nederland de mogelijkheid om als eerste keus te kiezen voor de NIPT voor screening op Down-, Edwards-, en Patausyndroom i.p.v de combinatietest. Uit het bloed van de zwangere wordt het DNA van de ongeboren baby getest. Onderstaande links geven meer informatie over deze test. De NIPT is alleen mogelijk als je dit laat uitvoeren in het kader van wetenschappelijk onderzoek (TRIDENT 2) en een eigen bijdrage betaalt van € 175,00. De uitslag volgt na ongeveer 5-10 werkdagen.

Vragen? Mail of bel ons! info@verloskundigenijmegen.nl 024-3787744.

Algemene informatie NIPT: Screening op downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom Duidelijke video met uitleg NIPT