NL / EN
MENU

Hormoonspiraaltje

De verloskundige of huisarts plaatst het hormoonspiraaltje, ook wel de mirena spiraal genoemd, in je baarmoeder. Dit is een hormoonhoudend spiraal dat 5 jaar lang betrouwbaar is. Het hormoon spiraal werkt plaatselijk in de baarmoeder door de afgifte van hormonen. Er komen wel wat hormonen vrij in de bloedbaan maar die hoeveelheid is aanzienlijk minder dan bij het gebruik van de combinatiepil. Er kan dan ook af en toe een eisprong plaats vinden, maar tot bevruchting zal dit niet leiden. De zaadcellen kunnen door de taaiheid van het cervixslijm, het remmen van de bewegelijkheid en functie van de zaadcel, de eicel niet bereiken.
Door de invloed van het hormoon op het baarmoederslijmvlies wordt opbouw daarvan tegengegaan, waardoor het baarmoeder-slijm- vlies niet in staat is om een eventueel bevruchte eicel te laten in- nestelen
 
Indien je kiest voor het spiraal als anticonceptie, dan kan deze worden geplaatst bij het Vrouwen Centrum Nijmegen (verloskundig centrum nijmegen te Kerkebos). Het spiraal is één van de meest veilige en betrouwbare vormen van anticonceptie voor de langere termijn. Een verloskundige met speciale opleiding zal het spiraal plaatsen. De plaatsing vindt plaats onder (inwendige) echoscopische begeleiding. Dit zorgt voor een verantwoorde en kwalitatief goede plaatsing van het spiraal. Na plaatsing kun je bij vragen en/of klachten van het spiraal altijd terecht voor een extra echo ter controle. Er wordt dan een gynaecologische echo voor je ingepland. Wanneer je het spiraal niet meer wilt, dan zullen we deze op afspraak voor jou verwijderen.
Het spiraal kan vanaf 10 weken ná de bevalling geplaatst worden. Het plaatsen van het spiraaltje duurt enkele minuten. Je kunt pijnstillers nemen voordat het spiraal wordt ingebracht. Na een keizersnede plaatsen wij vanaf 12 weken na de bevalling. Plaatsing tijdens de menstruatie is niet nodig.

Voor het meer informatie kun je ook kijken op :
https://verloskundigcentrumnijmegen.nl/portfolio-items/anticonceptie/