NL / EN
MENU

Als de bevalling begint…

Een bevalling kan op verschillende manieren beginnen;

In de meeste gevallen begint de bevalling met weeën; Je zal merken dat de harde buiken steeds regelmatiger komen, maar ook veel langer aanhouden en vooral erg pijnlijk worden. Indien je merkt dat de weeën regelmatig gaan komen, let dan op de tijd; vanaf het begin van de wee tot het begin van de volgende wee moet er 4-5 minuten tussen zitten; je hebt dus in feite maar 3-4 minuten “pauze”. Tijdens deze eerste weeën gaat de baarmoedermond verweken. Vanaf dit moment begint de baarmoedermond zich te openen en is de bevalling begonnen. Tijdens iedere wee zullen de vliezen en het hoofdje van de baby tegen de opening drukken en zo gaat de baarmoedermond langzaam verder open van 0 tot 10 centimeter. Probeer zo lang mogelijk afleiding te zoeken; het kan immers nog een tijd gaan duren voor je echt bevalt; Bij een eerste bevalling gaan de eerste 5 centimeter ontsluiting in het algemeen wat langzaam; de laatste 5 centimeter gaan wat sneller zodat je uiteindelijk gemiddeld één centimeter ontsluiting per uur krijgt bij goede weeën iedere 3-5 minuten en waarbij de wee 60-90 seconde duurt. Een 1e bevalling duurt dan ook ongeveer 12-15 uur. Iedere volgende bevalling gaat vaak wat sneller.

Om de weeën op te vangen kan je verschillende houdingen proberen. Let ook op je ademhaling: adem rustig door je neus in en lang via de mond uit. Ook is het vaak prettig om onder een warme douche te staan of in een warm bad te gaan liggen. Je kan ook een warme kruik of een kersenpittenzak gebruiken. Indien je een zwangerschapscursus hebt gevolgd: gebruik de tips en kijk wat het beste bij je past.

Ook kan de bevalling beginnen met het breken van de vliezen; dit gebeurt in ongeveer 10% van alle bevallingen. Indien je denkt dat de vliezen gebroken zijn, doe dan een kraamverband in je onderbroek en probeer zo wat vruchtwater op te vangen: kijk goed naar de kleur. Bij geel, bruin of groen vruchtwater direct bellen: het kindje heeft in het vruchtwater gepoept en we moeten dan direct een controle doen. Is het water helder of roze van kleur en heb je nog geen weeën, dan wachten we rustig af. Bel overdag altijd direct, ’s nachts kan je wachten met bellen als het hoofdje goed ingedaald is. Dit vertellen wij op het spreekuur. Dan bel je ons om 9.00 uur ’s ochtends.

We adviseren je de 2 onderstaande folders goed door te lezen over een optimale voorbereiding op de bevalling.

Folder ‘Jouw bevalling; Hoe bereid je je voor’ / Folder ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn’

Deze folders zijn in verschillende talen te downloaden via:

Voorbereiding op de bevalling / Bevallingspijn