NL / EN
MENU

Eerste afspraak en echo's

In de 8e week van de zwangerschap zal de eerste echo worden gemaakt en wordt gekeken of het embryo zich goed in de baarmoeder bevindt en of het hartje goed klopt. Tevens wordt gekeken of je een eenling of meerling krijgt. Deze echo zal bijna altijd inwendig zijn omdat de baarmoeder zich nog in het bekken bevindt, achter het schaambot.

Rond de 12 weken wordt nogmaals een echo gemaakt om de definitieve uitgerekende datum vast te stellen. Deze echo is bijna altijd via de buik. Tijdens dit consult vindt ook het intakegesprek plaats. Wij zullen aan de hand van een door jou ingevulde vragenlijst de voor ons noodzakelijke informatie verkrijgen om jouw zwangerschap goed te kunnen begeleiden; denk hierbij aan vragen over jullie gezondheid en dat van jullie beide naaste familieleden maar ook omtrent jullie levenswijze. Ook eventuele vorige zwangerschappen komen aan bod. Ook bespreken we de mogelijkheid voor prenataal onderzoek; kijk voor meer informatie bij prenatale diagnostiek

De 13 en de 20 weken echo worden verricht in het Verloskundig Centrum Nijmegen VCN. Deze echo's worden een screeningsecho genoemd.

Indien noodzakelijk worden er alleen nog op medische indicatie echo's gemaakt na de 20 weken echo.